social-channel-googleplus surface account images colour extern-link map location store-on star brush paint-rol paint tester conditions delivery payment minus_16px plus_16px close_16px arrow-down_16px arrow-up_16px arrow-right_16px selected_16px email external-link social-facebook social-googleplus social-twitter list work business clients painters-icons-v2-source_pdf social-channel-facebook social-channel-instagram social-channel-instagram2 social-channel-twitter social-channel-youtube carrousel_prev carrousel_next download save-colour-off shopping-cart shopping-list store-finder search share save-colour-off2 save-colour-on info-off info-on workspace loader close icon-facebook-mono icon-youtube-mono
topbanner-artikel-recycle-paint.jpg

Hoe verf een bijdrage levert aan afvalreductie

Jaarlijks komen miljoenen lege verfblikken en verfresten op de afvalbergen terecht. Tegelijk verbruiken onze productiesites water en energie, en ontstaat er afval in het productieproces.
Bij AkzoNobel en Sikkens engageren we ons om de transitie te maken naar afvalvrij bedrijf. Tegelijk zoeken we naar oplossingen die kaderen in de circulaire economie. Door zuiniger om te springen met schaarse natuurlijke grondstoffen en actief hergebruik te stimuleren, sluiten we de cirkel. Onze ambitieuze doelstellingen en realisaties leest u hier

Hergebruik en circulariteit

alpha-recycle-mat
 

Een concreet voorbeeld van slim hergebruik is de ontwikkeling van Sikkens Alpha Recycle mat. Sikkens Alpha Recycle Mat is een product dat voor 35% op basis van gerecycleerde verf is gemaakt. We maken hiervoor gebruik van opgehaalde verf (post-consumer waste) die voor vernietiging bestemd is. Deze verf wordt aan een strikt recyclageproces onderworpen en herwerkt tot een nieuw product met alle kwaliteiten die u van Sikkens verwacht. Het geeft nog steeds een mooie, matte afwerking, uitstekende dekking en is vlot aan te brengen. Dit alles met een lagere koolstofvoetafdruk dan onze standaardproducten.

Video Alpha Recycle Mat

Bekijk hier

Gerecycleerde plastics in verpakkingen

Acomix
 

Het gebruik van gerecycleerde plastics voor verfverpakkingen is geen sinecure. De verhouding tussen gerecycleerd en nieuw plastic is van belang om de sterkte van de verpakking te behouden en om de massa plastic per verpakking te beperken. Gerecycleerd plastic is namelijk doorgaans minder sterk, waardoor er meer materiaal nodig is voor dezelfde stevigheid.

De Acomix coloranten hebben sinds 2020 een verpakking van 100% gerecycleerd plastic.

Voor de overige plastic verpakkingen streven we naar het gebruik van minstens 25% gerecycleerd materiaal in minstens de helft van onze producten, tegen 2025.

Meer weten? Neem contact op met het Project Account Team of bekijk de productdatabase.